Muszę się wypłakać..... :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Karol-zg, wkładaj nowe plus iednomas. Taniej i trwalej.
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• McGan
      RS
      • 2010
      • 3573
      • Superb III (3V3)

Dokładnie, kompletne sprzęgło z VR6, do tego jednomasowe koło zamachowe z Golfa III i masz problem z głowy na wieki wieków, amen
      Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
      Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Gdzie polecacie źródło zakupu, bo cała masa na rynku to regenerowane, sprzedawane jako nowe? Co pasuje do BXE?

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Karol-zg, przy jakim przebiegu sprzęgło się poddało?

Komentarz

• Samiec
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4287
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Pytanie odnośnie wypłaty za naprawę auta.
            Wysłałem rachunek za naprawę auta kwota 10600zł bez VATu.
            Opis usługi : wymiana i naprawa uszkodzonych elementów plus lakierowanie.
            A teraz oni chcą jeszcze do tego kosztorys naprawy.
            Czy rzeczywiście jest to niezbędne?

I jak powinien taki kosztorys wyglądać ?
            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Karol-zg
              Drive
              • 2011
              • 54

Zamieszczone przez Dzida
              Karol-zg, przy jakim przebiegu sprzęgło się poddało?
              Przy 130k.. Ja przejechałem ostatnie 20. A jak szanował sprzęgło poprzedni właściciel to nie wiem.

Jako że na mechanice się nie znam,mam jeszcze zapytajkę: czy przy wymianie sprzęgła konieczna jest wymiana koła dwumasowego? I czy przy moim silniku(1,9 BKC) jest możliwość montażu sprzęgła z jednomasem?
              Aha, nie wiem jakie to ma znaczenie, ale czy przy podkręconej mocy (157 km/325 Nm) mogę założyć "zwykłe" sprzęgło, czy postarać się o to z wyższej półki?
              Dziękuję wszystkim za porady
              Moje autko:
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=664461#664461

Komentarz

• radekgw
                L&K
                • 2010
                • 1182

karol mcgan pare postow wyzej Ci napisal, ze mozna wlozyc jednomas, nie trzeba dwumasu
                Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• sebastian7905
                  RS
                  • 2009
                  • 3488
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez radekgw
                  karol mcgan pare postow wyzej Ci napisal, ze mozna wlozyc jednomas, nie trzeba dwumasu
                  Ja nie do końca z tym się zgadzam ,jeśli silnik był tak skonstruowany to tak powinno pozostać ,można również konstrukcję silnika zmienić (czyt. stuningować ),ale jest jedno ale ile taki silnik da radę jeszcze przejechać nie obrażając McGana i z szacunkiem do jego modów po rozmowach z nim to on tego też nie jest pewien. Tak samo sprawa odnosi się do dwumasy u mnie temat już przerobiony i powiem wam ,że prawda jest taka iż sama skrzynia nie jest przystosowana do takich modów ponieważ wyważenie jej nie będzie prawidłowe i może okazać sie że na jednomasie możecie pojeździć długo lub krótko biegi moga wchodzić lżej lub ciężej silnik może pracować lepiej lub gorzej ale prędzej czy później skrzynia padnie różne są zdania bo każdy chwali to co ma, ale rozsądek każdy ma swój .Jak masz swojego mechanika ,lub nawet więcej to popytaj , dobrze jest aby znali się na rzeczy i niebyli by to tunningowcy , a wtedy podejmij decyzję (skrzynie też nie są tanie)
                  Sebastian
                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez sebastian7905
                    może okazać sie że na jednomasie możecie pojeździć długo lub krótko biegi moga wchodzić lżej lub ciężej silnik może pracować lepiej lub gorzej ale prędzej czy później skrzynia padnie
                    Czyli tak jak w serii :diabelski_usmiech No chyba, że wiesz kiedy padnie Ci seryjna skrzynia ? A że skończy się wcześniej czy później - to chyba oczywiste ?

Komentarz

• sebastian7905
                      RS
                      • 2009
                      • 3488
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez looker
                      A że skończy się wcześniej czy później - to chyba oczywiste
                      W serii raczej później ,niestety skrzynia została skonstruowana do dwumasowego sprzęgła , zapytaj dobrych fachowców konstrukcję skrzyni i zasadę równoważenia drgań przy zastosowaniu dwumasy i jednomasy jak się to odbywa , a nie na zasadzie czy tą część da się wpakować czy nie bo tak to można dużo zrobić np. wstawić felgi 18/19 ale jak będzie się jeździło jakie będzie spalanie , no ale przecież się zmieściły no nie. Pozdrawiam
                      Sebastian
                      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Karql
                        L&K
                        • 2010
                        • 1124

sebastian7905 poczytaj, postów o jednomasie na forum było trochę i każdy był zadowolony.

Jeśli jesteś świadomym tego co zmieniasz i jeździsz z głową (nie jeździsz na bardzo niskich obrotach, nie dajesz w pizdę mając 1.5k obrotów na wysokich biegach itp.) to nic nie powinno się dziać. Na komfort ludzie też nie narzekali, a nawet mówili, że lepiej pedał sprzęgła pracuje.

Kolejnym Twoim argumentem jest, że padnie skrzynia. Nie słyszałem osobiście, żeby komuś padła, a nawet jeśli to sumaryczny koszt jednomasy + wymiany|regeneracji skrzyni i tak jest mniejszy niż dwumasy.
                        Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                        Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• McGan
                          RS
                          • 2010
                          • 3573
                          • Superb III (3V3)

sebastian7905, ale ja jestem mega zadowolony! Nie mam żadnego "ale" co do jednomasu, jest bajkowo
                          Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                          Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

McGan, jak wyżej ! Z tym, że ja mam OI :wink:

Komentarz

• McGan
                              RS
                              • 2010
                              • 3573
                              • Superb III (3V3)

looker, różnic raczej znacznych nie ma w skrzyni pięciobiegowej Do tego mam niby wadliwą skryznię GQQ, a nic się nie dzieje i działa jak trza

Komentarz

• sebastian7905
                                RS
                                • 2009
                                • 3488
                                • Volkswagen

Każdy ma swoje zdania ,ja oczywiście nikogo nie chcę obrazić ,oby tak dalej się sprawowały wasze autka ,ale zobaczymy przecież ja też się mogę mylić ,tylko że z jakiegoś powodu zostało to tak skonstruowane , a może wasze skrzynie są lepsze ja mam 6-kę i może tu jest problem , ale naprawdę dużo się nasłuchałem na ten temat i na zasadę działania tej dwumasy oczywiście ,że 90% mechaników czy też specjalistów nie do końca popiera zastosowanie tego gówna jakim jest dwumasa ale każdy może słuchać kogo chce i robić to co chce nikomu nic nie narzucam .
                                Sebastian
                                Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• b707
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1272

Zamieszczone przez Samiec
                                  Pytanie odnośnie wypłaty za naprawę auta.
                                  Wysłałem rachunek za naprawę auta kwota 10600zł bez VATu.
                                  Opis usługi : wymiana i naprawa uszkodzonych elementów plus lakierowanie.
                                  A teraz oni chcą jeszcze do tego kosztorys naprawy.
                                  Czy rzeczywiście jest to niezbędne?

I jak powinien taki kosztorys wyglądać ?
                                  Taki jak dostałeś od nich... czyli jakie części wymieniono i ile roboczogodzin trwała poszczególna czynność.
                                  Ubezpieczalnie najczyściej mocno zaniżają stawkę roboczogodziny.
                                  Najczęściej robi się to w programach typu Audatex i Eurotax.

Znając życie to jak prześlesz im kosztorys to zacznie się przepychanka czyli dostaniesz od nich nowy kosztorys w którym wywala to co im sie nie podoba/zmniejsza stawki/ceny itp. itd.
                                  Najlepiej jakbyś zglebił warunki i sprawdził czy musisz im kosztorys przedstawić.

Ale tak czy siak napewno beda chcili jakies uszczegółowanienie. Bo opis typu:
                                  wymiana i naprawa uszkodzonych elementów plus lakierowanie.
                                  to raczej za mało... Bóg jeden wie co Ci wymienili i lakierowali. Ty też jak byś komuś miał wypłacić kasę za naprawę chciałbyś mieć pewność że pokrywasz to co jest w Twoim zakresie, a nie jakieś dodatkowe elementy.
                                  pzdr
                                  Adam

Komentarz

• Samiec
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4287
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez b707
                                    Taki jak dostałeś od nich... czyli jakie części wymieniono i ile roboczogodzin trwała poszczególna czynność.
                                    Ubezpieczalnie najczyściej mocno zaniżają stawkę roboczogodziny.
                                    Najczęściej robi się to w programach typu Audatex i Eurotax.

Znając życie to jak prześlesz im kosztorys to zacznie się przepychanka czyli dostaniesz od nich nowy kosztorys w którym wywala to co im sie nie podoba/zmniejsza stawki/ceny itp. itd.
                                    Najlepiej jakbyś zglebił warunki i sprawdził czy musisz im kosztorys przedstawić.

Ale tak czy siak napewno beda chcili jakies uszczegółowanienie. Bo opis typu:
                                    wymiana i naprawa uszkodzonych elementów plus lakierowanie.
                                    to raczej za mało... Bóg jeden wie co Ci wymienili i lakierowali. Ty też jak byś komuś miał wypłacić kasę za naprawę chciałbyś mieć pewność że pokrywasz to co jest w Twoim zakresie, a nie jakieś dodatkowe elementy.
                                    pzdr
                                    Jest jakiś darmowy program do tego typu kosztorysów? Ew. link do programów Au..Eu..
                                    Bo mój majster kosztorysów nie robi, a więc myślę aby mu przygotować taki kosztorys :roll:
                                    A on powstawia części itd.
                                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• b707
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1272

hmm... Przyznam, że nie wiem. Ale jest parę osób u nas na forum, które się ubezpieczeniami zajmują. Pogadaj z nimi;-)
                                      pzdr
                                      Adam

Komentarz

• McGan
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 3573
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez sebastian7905
                                        Każdy ma swoje zdania ,ja oczywiście nikogo nie chcę obrazić ,oby tak dalej się sprawowały wasze autka ,ale zobaczymy przecież ja też się mogę mylić ,tylko że z jakiegoś powodu zostało to tak skonstruowane , a może wasze skrzynie są lepsze ja mam 6-kę i może tu jest problem , ale naprawdę dużo się nasłuchałem na ten temat i na zasadę działania tej dwumasy oczywiście ,że 90% mechaników czy też specjalistów nie do końca popiera zastosowanie tego gówna jakim jest dwumasa ale każdy może słuchać kogo chce i robić to co chce nikomu nic nie narzucam .
                                        Ależ spoko Sebastianie Po prostu zdania są różne i każdy ma po trochę racji, cóż zrobić

Komentarz

Pracuję...